- Bastandvård
- Behandling av tandvårdsrädda patienter
- Kirurgi
- Vård av tandköttssjukdomar
- Digitalröntgen, även utan remiss
- Tandblekning
- Olika protetiska lösningar
- Implantantvård
- Tandvård för barn
- Arbetsplatstandvård
- Tandprotesers lagningar och påfyllningar
Tandsten och borttagning av missfärgningar
Tandsten är en bakteriemassa som härdat på tändernas ytor som inte försvinner vid tandborstning. Tandsten tas bort med instrument, med hjälp av en ultraljudsapparat eller både och. Vid behov kan behandlingen göras med lokalbedövning. Ytlig missfärgning av tänder kan rengöras vid mottagningen med ultraljud, olika rengöringspasta eller soda- eller pulverrengöring.
Fluorbehandlingar för tänder
Fluorbehandlingar på tänder utförs för att förhindra hål i tänderna eller lindra symtomen på karies. Fluorbehandlingar kan utföras vid mottagningen, till exempel som fluorlack eller fluorspraybehandling.
Tandblekningsbehandlingar
Blekningsbehandlingar kan ändra färgen på tanden ljusare nyanser, blekningsresultatet är dock individuellt. Behandling kan endast göras i en frisk och välvårdad mun. Blekningsbehandling kan utföras vid mottagningen(klinisk blekning) eller hemma med individuella hemblekningsskenor (hemblekning). Du kan diskutera mer om blekningsfrågor och de olika blekningsalternativen vi erbjuder med ett besök hos din tandläkare eller tandhygienist.
Tandsmycken
Ett tandsmycke är ett smycke som fästs på ytan av en tand. Förutsättningen för att fästa ett tandsmycke är att patientens tänder är intakta, tandköttet är friskt och att tandvården hemma är bra. Ett urval av tandsmycken finns vid vår mottagning, men du kan även ta med dig tandsmycken köpta någon annanstans.
Botulinumbehandlingar lämpar sig för t.ex. för klienter som lider av migrän, tandgnisslan eller överdriven svettning. Behandlingen görs av tandläkare Jenni Forss.
Syftet med behandlingen är att behandla huvudvärk och migrän, överdriven svettning eller tandgnisslan.
- Behandlingstiden är cirka 30 minuter
- Produkten som används är botulinumtoxin
- Tekniken är injektion
- Smärtlindring behövs vanligtvis inte, bedövning är möjlig
- Smärtan under behandlingen är mild
- Ingen återhämtningstid
- Resultatet märks inom två veckor
- Resultaten bibehålls genom behandling var 3:e till 6:e månad
Behandlingens pris: första behandlingen 249 euro, efterföljande behandlingar 190 euro (exkl. läkemedlets pris)
Läkemedlets pris med recept och FPA ersättning ca 140 (mindre dos) -260 (normal dos) euro.
- Estetisk botulinbehandling, Botox
Botulinumtoxin är ett muskelavslappnande läkemedel som långvarigt men tillfälligt slätar ut rynkor och huden. Botulinumtoxin stoppar en del av nervimpulserna till musklerna i den del och till den grad man doserat. Resultatet av behandlingen är naturligt och återgår till det ursprungliga om inte behandlingen förnyas. Det går utmärkt att gå tillbaka till arbete eller studier direkt efter behandling.
Mottagningstid 15-45min.
Övre ansiktets behandlingsområden, ett område räknas som ett av följande:
▪️ Horisontella rynkor i pannan
▪️ Rynkor mellan ögonbrynen eller
▪️ Rynkor vid sidan av ögonen
Ett behandlingsområde- övre ansikte
Två behandlingsområden- övre ansikte
Tre behandlingsområden- övre ansikte
▪️ Lip-Flip övre läpp- 139 euro, övre och undre läpp
▪️ Rynkor vid näsan, bunny lines
▪️ Minilyft av nästippen
▪️ Rynkor ovan läpparna
▪️ Lyft av mungipa
▪️ Lyft av ögonbryn
▪️ Gummy smile, när man visar mer tandkött än vanligt när man ler
▪️ Justering av ojämn käklinje
▪️ ”Slim jawline”, definiera käklinjen och slimma ansiktet
▪️ Nefertiti lift
▪️ Mikrobotox | Hela ansiktet eller halsen
Behandlingen utförs med en microbooster som fördelar botulinet jämnt i yttersta delen av huden med tunna 24-Karat guldpläterade ihåliga micronålar. Behandlingen brukar upplevas som smärtfri. Mikrobotox jämnar ut huden och ytliga rynkor, tar ner rodnad i ansiktet och hjälper mot Rosacea.
▪️ Botulinbehandling av svettning i ansiktet
Behandlingen utförs med en microbooster som fördelar botulinet jämnt i yttersta delen av huden med tunna 24-Karat guldpläterade ihåliga micronålar. Behandlingen brukar upplevas som smärtfri.
Till vem passar botulinumbehandling?
Estetisk botulinumbehandling passar till dig som vill fräscha upp eller snygga till ansiktsområdet eller behandla ålderstecken effektivt och enkelt och kunna återgå till jobb eller dylikt direkt efter behandlingen. Man kan också göra botulinbehandling preventivt för att motvärka att djupare rynkor blir till.
Till vem passar inte botulinumbehandlingar?
Gravid eller ammande. Vissa kroniska sjukdomar och mediciner (ex. bisfosfonat eller isotretinoinmedicinering), muskel-nervsjukdomar, svår astma, multiallergiker, botulinallergi (mycket ovanligt) och mjölk eller äggallergi.
Är botox säkert?
En botoxbehandling är säker då den ges av en person utbildad inom sjuk- och hälsovården.
- Fillersbehandlingar
Ansiktsfillers, Restylane och Belotero
Läppfillers, Restylane fillers
Mottagningstid 45 min.
Restylane KYSSE:
Används för ökad volym, formning och definition av läpparna samt även för att fylla rynkor runt munnen. Ger ett balanserat, mjukt och naturligt utseende.
Restylane är en icke-animalisk injicerbar filler med stabiliserad hyaluronsyra. Den ger omedelbara och långvariga men inte permanenta resultat. Restylane är använt runt hela värden i över 40 miljoner behandlingar som utförts under de senaste 20 åren. Restylane produkterna är till 99% lik hudens egna hyaluronsyressmmansättning.
Gör behandlingen ont?
I priset ingår lokalbedövning (tandläkarbedövning) som läggs innan fillersbehandlingen. Därtill innehåller även de flesta av Restylanes fillers, liksom Restylane Kysse, lidokain ett lokalbedövningsmedel som gör behandlingen mer behaglig. Även nålarna är specialdesignade vilket gör behandlingen effektiv.
Hur länge är läpparna svullna efter en behandling?
Svullnaden lägger sig oftast efter en till två dagar men kan i vissa fall hålla i sig upp till två veckor. Det finns alltid risk för blåmärken vid injektionsbehandlingar.
Långvarig men inte permanent effekt
Injektion med hyaluronsyrafillers ger inte permanenta resultat. Hur länge fillerinjektionerna varar varierar från person till person. Hos vissa personer omsätter kroppen hyaluronsyran snabbare än hos andra. Förnyad behandling rekommenderas för att upprätthålla resultaten.
Till vem passar inte Restylane behandling?
- Multiallergiker, allergi för hyaluronbaserade produkter, allergi för bedövning (lidokain) eller bi/getingstick.
- Blödningssjukdom, aktiv hudsjukdom, infektion eller inflammation i det område som önskas behandla. Eller en tumör i området.
- Isotretinoin och Bisfosfonatbehandling.
- Gravida eller ammande
- Borttagning av Filler med Hyaluronidase
Mottagningstid 30 min.
Ibland önskar man av olika anledningar ta bort fillers och det görs med läkemedel som innehåller hyaluronidase. Det kan exempelvis vara så att man har för mycket fillers eller att resultatet inte känns bra eller som man tänkt sig. Även vid mycket ovanliga fall då fillers injicerats i blodkärl och täpper till blodförsörjningen kan man akut lösa upp fillern med hyaluronidase för att undvika vidare komplikationer.
Beroende på hur mycket fillers som skall lösas upp kan det behövas flere behandlingstillfällen. Det är mycket ovanligt att fillers behöver tas bort kirurgiskt.
Hyaluronidase får endast ges av läkare/tandläkare
Hyaluronidase, som används för att lösa upp fillers, är ett läkemedel som kräver specialtillstånd av behandlande läkare/tandläkare. Man kan vara allergisk för hyaluronidase och därför görs alltid allergitest på kliniken innan behandlingen kan ges.
Hur går fillerborttagningsbehandlingen till?
Först undersöker vi området, gör ett allergitest. Ifall man önskar kan området bedövas. Därefter injiceras hyaluronidase som börjar lösa upp fillern direkt. Slutligt resultat kan ses efter ca 2 veckor.
När kan jag fylla på med ny filler i området:
Vi väntar alltid en månad innan vi utför en ny fillerbehandling på det området som blivit behandlat med hyaluronidase. Det är vanligast att man löser upp gammal eller migrerad fillers i eller kring läppar, men det görs även kring hela ansiktet. Hyalurodnidase är ett specialtillståndspreparat som löser upp hyaluronsyrafillers, men kalicumhydroxidapatitbaserade fillers har den ingen effekt på.
Priserna kan variera, så vi rekommenderar varmt att du följer vårt Instagram-konto @dr.forssjenni, där vi regelbundet uppdaterar aktuell information och priser.
Arbetsplatstandvård är en avdragsgill och skattefri förmån
Välskött arbetsplatstandvård är en fördel för både arbetsgivaren och den anställde.
Arbetsplatstandvård är en del av arbetsförmågans upprätthållande.
Munhälsovård är en del av nutida arbetshälsovård. En välorganiserad munhälsovård har en bra förebyggande effekt på många allmänsjukdomar och kan på det viset spara avsevärt för arbetsgivaren genom att minska arbetstagarens sjukfrånvarodagar. Obehandlade tänder kan orsaka många potentiellt allvarliga sjukdomar. T. ex är gingivit, infektion i tandköttet, en kardiovaskulär riskfaktor. Arbetsgivarens stöd till sina anställdas tandvård är ett positivt incitament god tandvård. När tänderna är i gott skick är det lätt att le.
En välorganiserad arbetsplatstandvård ger ett banbrytande gott rykte.
Avdragsgill och skattefri förmån
För att företaget skall kunna erhålla den betalda tandvården som en skatteavdragsgill utgift bör företaget göra ett skriftligt beslut. Tjänsten bör gälla hela personalen jämnlikt, men t. ex tjänstemän och arbetstagares arrangemang kan vara olika. Ett sätt är att korrelera nivån på artbetsgivarens erbjudande av arbetsplatstandvård till tjänsteår. Den för företaget skattefria förmånen påverkas inte av om tandläkarcentralen fakturerar arbetsplatsen direkt eller om arbetstagaren betalar fakturan själv först och därefter hämtar den från sin arbetsfivare.
Företag som erbjudit arbetsplatstandvård under en längre tid, har funnit att de årliga behandlingstiderna har sjunkit avsevärt.
En regelbunden tandvård är lönsam. Arbetsgivaren sparar pengar i minskad sjukfrånvaro och förbättrad arbetseffektivitet och naturligtvis finns det även en psykologisk betydelse då människan inte behöver tänka på hur hon ser ut då hon ler.
Om ni inte är nöjd med vården, önskar vi att ni tar kontakt med vår personal. Mottagningens patientombudsman är Jenni Säntti.
Teillä on myös mahdollisuus tehdä asiasta kirjallinen muistutus, mikäli asian selvittäminen vapaamuotoisesti ei tuota tulosta. Lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta.
Jos hoitoa koskevaa erimielisyyttä ei saada ratkaistuksi osapuolten välisillä neuvotteluilla, kuluttaja voi saattaa asian kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi.
Ennen asian viemistä kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn kuluttajan tulee olla yhteydessä maistraattien kuluttajaneuvontaan.
- kontant eler med bankkort (även Visa Electron )
- ePassi
- Edenred
- bankgiro (kredituppgifter kontrolleras), vi debiterar 7 euro i serviceavgift
-
De vanligaste kreditkorten: Visa, Mastercard, Eurocard, American Express
FPA:S ersättning dras av från räkningen för de åtgärder som gäller. För att få direktersättningen förutsätts att man visa FPA-kortet i kassan.
I Vasa sjukvårdsdistrikts område sköts mun- och tandvårdsjouren utanför tjänstetid av Vasa centralsjukhus samjour (adr. Sandviksgatan 2-4) på vardagskvällar kl. 16-21, söckenhelger och veckoslut kl. 8-21, dock inte på nätter. Utanför tjänstetid ska man alltid ringa det riksomfattande rådgivningsnumret till jourhjälpen 116 117 innan man åker till mun- och tandvårdsjouren.
Tandläkarjouren fungerar utan tidsbokning, vilket betyder att man måste ta ett könummer till anmälningen. I samband med anmälningen anvisas patienten till mun- och tandvårdsjouren. Patienterna vårdas i skyndsamhetsordning.
Nattjour kl. 21–08 i Åbo universitetscentralsjukhus. Kontakta med tanke på bedömning av vårdbehov till Åbo universitetscentralsjukhus tfn 02 313 8800.
Situationer som kräver akut första hjälpen
- svullnad, sväljningssvårigheter
- munnen öppnas bara begränsat
- munnen kan ej stängas
- feber i samband med ovannämnda
- kraftig tandbaserad smärta (konstant smärta, som hindrar från att få sömn och där värkmediciner inte hjälper)
- tandolyckor eller misstanke om käkbrott
- blödning efter t.ex. tandutdragning, ifall det känns som att munnen snabbt fylls
med blod - en trasig fast tandregleringsanläggning, som sticker och där situationen inte kan lindras med t.ex. tuggummi eller genom att fixa mjukning med regleringsvax
Situationer som inte kräver akut första hjälpen
- smärta, till vilken värkmedicin hjälper
- ilande i varmt eller kallt
- spricka i en tand eller plomb
- problem med proteser eller lossnande av stifttand
- problem med löstagbara tandregleringsanrättningar eller lossnande av ringen vid nackdragsvård
Alla patienter som fyllt 18 år faktureras enligt hälsovårdsstationsavgifterna, även patienter från andra kommuner. För en bokad tid som inte avbokats faktureras 50,80 euro för personer som fyllt 18 år. Fakturan skickas hem till patienten.